Verveling

In de natuur

Katten die buiten leven, hebben de hele dag hun bezigheden. Jagen op alles wat beweegt, prooidieren vangen, nieuwe dingen onderzoeken en snuffelen en territorium onderhouden door deze opnieuw te voorzien van ‘verse’ feromonen. Ze kunnen overal op klimmen en de boel eens goed overzien. Ze zijn niet beperkt door de muren van een huis en raken zo ook niet snel uitgekeken op hun territorium. En er is niemand die hen beperkt in de natuurlijke gedragingen.

Echter buiten dreigen er ook een aantal gevaren. Drukke wegen met verkeer, ziekten die een kat op kan lopen. En tegenwoordig zijn er ook veel mensen niet gediend van andermans katten die door de tuin heen lopen of erger nog, dat deze katten juist in hun tuin de behoeften doen.

Voor veel mensen is zijn dit redenen om de kat binnen te houden. Helaas voor katten dreigen ook hier weer ‘gevaren’.

Katten die beperkt worden in hun gedrag omdat ze bijvoorbeeld dan niet meer kunnen jagen, krabben, of nergens op kunnen klimmen, lopen het risico dat ze zich gaan vervelen. Dit kan zich uiten in veel slapen, overmatig aandacht vragen. De aanval inzetten op alles wat beweegt, ook al zijn dit je enkels, je familie, kleine kinderen of een andere kat. Krabben aan het behang, vloerbedekking of meubels. In de gordijnen klimmen of in andere zaken die je lief zijn. Het kortwieken of uitgraven van planten, kasten leegruimen, kabels knagen zijn ook veel voorkomende bezigheden wanneer katten niets te doen hebben. En in het ergste geval krijgt de kat last van chronische stress.

Wanneer het besluit is genomen om een kat in huis te nemen, zal er ook voor gezorgd moeten worden dat min of meer de natuur wordt nagebootst in huis om allerlei nare gevolgen van verveling te voorkomen.

Hieronder staan een aantal zaken die hierbij kunnen helpen:

  • Klimpaal of locaties waar de kat op kan klimmen om zaken op hoogte te kunnen bekijken.
  • Verschillende krabmogelijkheden zoals krabtonnen, krabkartonnetjes, krabplankjes, krabpalen. Deze krabgelegenheden zullen op locaties geplaatst moeten worden zoals bijvoorbeeld in de buurt van meubels, overgangen van ruimten (bijv. woonkamer naar keuken). Het gebruik van kattenkruid (catnip) zal de krabgelegenheden aantrekkelijk maken om hier aan te krabben.
  • Verschillende speelmomentjes op een dag. U als eigenaar bouwt een hele leuke band op met uw kat als op vaste momenten per dag een paar minuutjes gespeeld wordt. Uw kat kan zijn behoefte aan jagen hier volledig in kwijt. Zorg er wel voor dat dit met bijv. speelhengeltjes of balletjes gebeurd en niet met de handen. Uw kat mag niet het idee krijgen dat uw handen een prooi zijn.
  • Voederballen of puzzels i.p.v. een bakje brokjes, zorgt ervoor dat katten moeite moeten doen om hun eten te verkijgen. Ze zijn langer met hun eten bezig of rennen achter de voederbal aan wat een leuk tijdverdrijf is.
  • Speeltjes met catnip (kattenkruid) of valeriaan voor de gekke 5 minuten waarin de kat volledig in extase raakt.
  • Kattengras voorkomt het kortwieken van kamerplanten, maar ook dat er haarballen vast komen te zitten in het maag/darmstelsel. Gebruik hiervoor het speciale kattengras wat nog ‘gezaaid’ moet worden (gewone gerst) en niet de Kamerbamboe of Parapluplant die in tuincentra verkocht worden als kattengras. Speciaal kattengras is zacht gras die geen schade toebrengt aan de slokdarm van de kat. Kamerbamboe en Parapluplant hebben weerhaakjes op het blad, waardoor katten ook bloed mee overgeven door beschadiging aan de slokdarm.
  • Een kartonnen doos is nog altijd het einde voor katten. De geur hiervan vinden ze geweldig en zorgt voor veel speelplezier. Gooi de doos weg als hier niet meer naar omgekeken wordt, maar zet geregeld een nieuwe weg.
  • Vensterbankmatjes waar uw kat heerlijk op kan liggen slapen of alles kan volgen wat er buiten beweegt.