Onzindelijkheid

In de natuur

Wanneer een kat moet plassen, zal deze zich terugtrekken naar een zorgvuldig gekozen plaats waar het ongezien en in alle rust de behoefte kan doen. De directe plaats waar een kuiltje gegraven wordt mag licht naar urine ruiken. Katten in de natuur dragen altijd in lichte mate parasieten met zich mee, deze zijn afkomstig van prooidieren en voedselresten die ze eten, of welke met het schoonlikken van de vacht mee het spijsverteringstelsel in gaat. Deze worden uitgeplast en uitgepoept. Wanneer een locatie te sterk naar urine gaat ruiken, betekent voor de kat de aanwezigheid van teveel parasieten en wordt er naar een nieuwe plekje gezocht om de behoefte te doen. Dit om te voorkomen dat de kat ziek wordt.

Medisch

Plotselinge onzindelijkheid in de vorm van poepen of plassen heeft meestal een medische oorzaak. Te denken valt dan aan blaasontsteking, blaasgruis, nierfalen, stress of zelfs artrose. Raadzaam is dan om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan om te laten kijken wat er aan de hand is. Wanneer hiermee te lang gewacht wordt, kan het voor de kat een gewoonte worden om de blaas op een andere plaats te legen dan op de kattenbak. Dus zelfs wanneer de kat behandeld wordt voor bijvoorbeeld blaasontsteking of blaasgruis, verdwijnt de pijn, maar de onzindelijkheid kan blijven.

Wanneer door de dierenarts wordt uitgesloten dat er een medische oorzaak ligt, heeft onzindelijkheid een andere oorzaak.

Kattenbakmanagement

Wanneer de kat binnenshuis de behoeften op een kattenbak moet doen, is het van belang dat er gekeken wordt naar hoe dat de kat dit in de natuur doet. De kat kan niet naar buiten, dus binnenshuis zal ‘de natuur’ een beetje nagebootst moeten worden zoals hierboven beschreven staat. En er zal ook rekening gehouden moeten worden dat een kat mogelijk liever op een andere locatie poept, dan dat er geplast wordt.

Dit kan gedaan worden door het volgende;

Kattenbak

  • Zorg voor twee kattenbakken welke tenminste 1,5 X zo groot zijn als de kat. Eentje waar de kat op kan plassen en één waarop de kat kan poepen. Het kan aan de persoonlijke voorkeur van de kat liggen, of dit een kattenbak moet zijn met kap of zonder kap.
  • Plaats de kattenbak op een rustige locatie buiten het zicht van andere huisdieren, of dieren die van buiten naar binnen kunnen kijken. Zonder huishoudelijk apparatuur welke lawaai maken of waarlangs veel gelopen wordt.
  • Plaats geen eet- of drinkbakjes binnen een afstand van twee meter.

Kattengrit

  • Grit welke het meest op zand lijkt en parfumvrij is, wordt over het algemeen het beste geaccepteerd door katten. Geparfumeerd grit ruikt vaak te sterk voor katten, waardoor de mogelijkheid bestaat dat een ander plaats aantrekkelijker wordt om te gaan plassen. Parfum is bedoeld om urinelucht te verdoezelen voor mensen, maar deze werking heeft het niet voor katten.
  • Klontvormend kattengrit zorgt voor gemakkelijk dagelijks schoonmaken, waarbij zowel de urine als uitwerpselen verwijderd kunnen worden.
  • Een laagje grit van ca. 3 centimeter is voldoende. Op deze manier staat de kat niet met zijn gehele pootjes in het grit, en wordt er geen grit verspild.

Schoonmaken

  • 2 X daags urine en uitwerpselen verwijderen.
  • 1 X in de week het overige grit weggooien en de bak reinigen met soda of groene zeep. Soda of groene zeep bevatten weinig parfumlucht welke onaantrekkelijk kan zijn voor katten. Veel katten vinden chloorlucht juist wel aantrekkelijk. Ook hiermee kan de bak gereinigd worden.

Doorgaans wordt de regel gesteld dat iedere kat graag zijn eigen kattenbak heeft. Maar wanneer katten een sociale groep vormen hoeft dit niet persé het geval te zijn. Belangrijker is dan, dat er wel voldoende kattenbakken staan, zodat de katten keus hebben. En houdt altijd rekening met het feit dat katten niet graag op dezelfde kattenbak poepen en plassen.

De regel één bak per kat + één extra bak, gaat wel op wanneer katten erg gesteld zijn op persoonlijke bronnen en veel meer op zichzelf zijn.