Krabben

In de natuur

katten-klimmenKatten krabben aan bomen of houten paaltjes of eigenlijk alles waar de nagels in blijven hangen. Dit is een vorm van lichamelijk onderhoud. De spieren worden hiermee uitgerekt. Nagels worden gescherpt en eventueel oude laagjes van de nagels blijven achter waar de nagels in hangen.

Tegelijkertijd blijven er zichtbare krassen achter van deze nagels. En de klieren die zicht tussen de tenen bevinden laten feromonen achter. Deze feromonen zijn chemische boodschappen naar andere katten toe.

Het krabben is een territoriale markering en kan vergeleken worden met het naambordje bij de voordeur. Andere katten kunnen dit zien en de feromonen waarnemen. Ze kunnen op dat moment nog kiezen, doorlopen met alle risico’s vandien of omdraaien.

Krabben is volledig normaal kattengedrag en behoort het natuurlijk gedrag wat uitgevoerd moet kunnen worden en is niet af te leren..

Op het moment dat katten binnen blijven, zal er gelegenheid moeten kunnen zijn om te krabben. Is deze er niet, dan is het zeer aannemelijk dat meubels, behang, houten deuren of deurstijlen gebruikt gaan worden. Katten bouwen binnenshuis hun territorium op. Dit doen ze in een deel van de huiskamer of andere ruimte van het huis. Door dit territorium af te zetten, wordt vaak bij de overgang van een territorium een plaats in gebruik genomen om te gaan markeren. Over het algemeen zijn dit verticale oppervlakten, die hoog genoeg zijn om het volledige lichaam aan uit te rekken.

Om te voorkomen dat het meubilair kapot gaat, is het raadzaam om op de specifieke overgangen of daar waar de kat zich graag stretcht een krabpaal weg te zetten of een krabkarton. Wanneer hier wat catnip (kattenkruid) op gespoten of gestrooid wordt, zal deze plaats voor de kat aantrekkelijker worden om te gebruiken dan het meubilair. Overigens moet de kat in dit geval dan wel gevoelig zijn voor catnip. Valeriaan is ook een optie om te gebruiken. De krabpaal moet wel lang genoeg zijn zodat de kat zich volledig kan uitrekken. Wanneer er verschillende locaties in huis mogelijkheden zijn om te krabben, zullen meubels ontzien worden.