Kittens

Kittens zijn natuurlijk de schattigste wezentjes op aarde voor kattenliefhebbers. Ze zien er aandoenlijk uit en ongeacht het geslacht, kleur, of ze nu gezond zijn of niet, goed gesocialiseerd of niet, je bent verkocht zodra je er een in je handen krijgt.

Hoe lief deze kittens er ook allemaal uit zien, er schuilen risico’s in deze bolletjes wol. Want deze worden allemaal groot en dan blijkt het toch niet de kat te zijn die je jezelf toegewenst had. En helaas zitten de asielen in Nederland hier vol van. Hieronder zijn wat risico’s op een rij gezet.

Broodfokkers

Helaas bestaan er heel veel broodfokkers in Nederland. Dit zijn mensen die katten of honden fokken puur voor het geld. Fokstations die verschillende soorten ‘rassen’ verkopen behoren ook tot broodfokkers. Veelal zijn deze fokkers niet bij een rasvereniging aangesloten, omdat deze al niet door een keuring van een rasvereniging zouden komen. Stambomen kunnen daardoor ook niet worden aangevraagd en worden ook als ‘onnodig’ betiteld.

Er wordt niet getest op erfelijke ziekten bij de ouderdieren. Met moederdieren wordt te lang en te vaak mee doorgefokt. Inteelt is niet van belang. Gezondheid en welzijn is ver te zoeken want dierenartskosten kunnen hoog oplopen bij een nest jonge dieren. Vaccinaties en ontworming die op deze leeftijd hard nodig zijn worden vaak niet gegeven, tenzij het dier al bijna bezwijkt voordat het de verkoop in gaat. Helaas komt het te vaak voor dat deze diertjes al ziek zijn voordat ze thuis in een mandje liggen en dat binnen een paar dagen een abonnement bij een dierenarts nodig is om het diertje weer op te lappen.

Kittens of puppies worden veelal niet gesocialiseerd in een huiselijke omgeving omdat er gewoon teveel zijn. En het kopen van deze dieren wordt aantrekkelijk gemaakt omdat de prijzen van deze dieren veel lager liggen dan een raskat van een hobbyfokker. Mensen die zonder nadenken bij dit soort broodfokkers jonge dieren kopen, hebben niet in de gaten dat ze een onderwereld aan dierenmishandeling in stand houden.

Zomaar ergens een nestje

Het komt vaak voor dat mensen een nestje raslozen kittens hebben (de gewone huis-tuin en keuken kat). Deze zijn te vinden op boerderijen maar ook bij mensen waarvan de poes niet gecastreerd is. Zo’n kitten kost dan 5 euro of helemaal niets. Op zich hoeft hier niet veel mis te zijn, tenzij de kittens zwart zien van de vlooien, mijt en vieze oogjes hebben en helemaal smerig zijn onder de staart. En als ze je aankijken met schattige blauwe oogjes, zijn deze nog geen 7 weken (wettelijk minimum leeftijd) oud en horen deze nog bij de moeder thuis. En als je het kitten zelf mag vangen in een stal, kan je zeker rekenen op een kitten wat niet of slecht gesocialiseerd is en zeer angstig. Meestal zijn deze kittens ook niet gevaccineerd of ontwormt en moeten eerst naar de dierenarts voor inenting en vrij worden gemaakt van parasieten. Je mag meestal van geluk spreken wanneer deze dieren op volwassen leeftijd geen problemen vertonen in de vorm van angst of agressie.

Kruisingen van raskatten

En dan heb je nog de kruisingen die ook veelal via advertenties op het internet worden aangeboden. Half Maine Coon, half Britse Korthaar, half Ragdoll, half Noorse Boskat etc. Vaak van mensen die hun eigen raskat niet hebben laten castreren en voor deze kittens veel geld vragen. Deze half-raskatten zijn niets anders dan de gewone huis-tuin en keukenkat, zonder stamboom. Ze worden doorgaans onvoldoende gesocialiseerd. Vaccinaties en ontwormingen zijn ook vaak niet op orde. En ze mogen al te vroeg uit het nest terwijl er nog zoveel te leren van moeder en nestgenootjes. Ook bij deze katten is er een risico aanwezig dat zij op volwassen leeftijd problemen gaan geven en agressie gaan vertonen door deze slechte socialisatie.

 

raskatten

Kitten uit het asiel

Kittens die, nadat ze gevonden zijn, naar een asiel worden gebracht worden over het algemeen allemaal eerst in een gastgezin geplaatst. Hier worden de kittens grootgebracht en gesocialiseerd. Pas als ze oud genoeg zijn voor adoptie gaan ze terug naar het asiel. Deze kittens kosten ca. 100 euro, maar zijn gevaccineerd, gezond, gechipt, en de kosten voor een castratie zitten ook al vaak in deze prijs inbegrepen. De prijzen en voorwaarden kunen per asiel verschillen.

In de zomermaanden zitten de kennels vaak vol met de allerschattigste kittens die klaar zijn voor een leven lang bij hun nieuwe baasje.

Hobbyfokkers

Hobbyfokkers zijn doorgaans wel aangesloten bij een rasvereniging. De katten waarmee gefokt wordt, zijn over het algemeen allemaal getest op erfelijke ziekten en afwijkingen. Dit geeft echter geen garanties, omdat dieren dan alsnog ziek kunnen worden. Maar genetische testen kunnen al wel uitsluitsel geven of er een afwijking aanwezig is bij de ouderdieren. Wanneer een kitten gekocht wordt, worden de stamboompapieren meegeleverd. Deze katten zijn in aanschaf duurder, maar hier kan dan wel een kitten verwacht worden die tweemaal gevaccineerd, ontvlooit en ontwormt is. En er mag ook verwacht worden dat dit kitten gezond, zindelijk en goed gesocialiseerd is.

Kittens die bij fokkers worden grootgebracht blijven meestal tussen de 12 en 14 weken bij de moederpoes, wat voor socialisatie de meest ideale situatie is. Deze kittens worden veelal bewust gesocialiseerd met herrie zoals de stofzuiger, honden, kinderen, ritjes in de auto, onderzoekjes bij de dierenarts. Ze worden van heel klein al in de handen gepakt en geaaid. Worden ook door veel verschillende mensen opgepakt en geknuffeld. Fokkers die meedoen aan shows zullen de kittens ook al wassen en fohnen, zodat dit op latere leeftijd minder problemen veroorzaakt, mocht ooit een badje nodig zijn. Kortom je krijgt een behoorlijk opgevoed en gesocialiseerde kitten in huis die klaar is voor de wereld en beter met stress om kunnen gaan door deze degelijke socialisatie.

Kijkend naar bovenstaande is het vrij duidelijk dat wanneer je een kitten wilt, je het beste kunt gaan kijken bij een hobbyfokker wanneer je een raskat wilt of in het asiel. Alleen dan is het risico het kleinst dat je een ongezond kitten mee naar huis neemt en dat er op latere leeftijd gedragsproblemen ontstaan.

Gezondheid van de kittens, wat je zelf kunt zien…

Wanneer je een kitten gaat bezoeken, let dan goed op de oogjes, neusje, oortjes en de poepert van alle kittens. Deze horen allemaal brandschoon te zijn. Wanneer je luistert bij het neusje, mag deze niet tikken omdat er snot in zit. En het kitten mag ook niet niezen of met de kop slaan. Ook de vacht moet donzig en schoon zijn zonder vlooitjes en mijt. Als je het kitten veel ziet krabben, duidt dit vaak op aanwezigheid van ongedierte. Als vlooitjes aanwezig zijn, moet het kitten ook ontwormd worden. Het kitten moet alert en actief zijn en niet wegkruipen of trillen van angst wanneer deze opgepakt wordt.

Wanneer je een zwak hebt voor zielige katjes, bedenk dan, dat dit vaak katten zijn die toch wel wat problemen gaan geven en die nog heel wat aandacht gaan vergen. Is het niet van jou, dan wel van de dierenarts. En is het niet als kitten zijnde, dan wel op volwassen leeftijd.