Gedragsproblemen voorkomen

Gedragsproblemen kunnen door heel veel verschillende oorzaken ontstaan. Iedere kat heeft een eigen karakter, dus zijn eigen unieke manier om met dagelijks leven om te gaan.

Het karakter is verkregen door overerving van beide ouders, waarbij het aandeel van de vader mede van groot belang is. Daarnaast is socialisatie van een kitten belangrijk en heel erg bepalend voor het latere leven van een kat. Hoe beter een kitten heeft leren wennen aan heel veel verschillende zaken, hoe beter het is voorbereid op bijvoorbeeld; kinderen, dieren, vuurwerk, mensen, frustratie, stress en angst.

Hierbij zijn de eerste drie maanden een hele belangrijke periode. En in de ideale situatie, het liefst in aanwezigheid van de moederpoes, broertjes en zusjes als voorbeeld voor het kitten.

In het verdere leven leert de kat natuurlijk ook door allerlei ervaringen op veel verschillende manieren.

De basis voor gedragsproblemen worden vaak gevonden in onvoldoende socialisatie, kittens welke te vroeg uit het nest gehaald zijn en onbegrip van het natuurlijk gedrag van de kat. Katten worden veelvuldig onbedoeld in hun welzijn aangetast door gebrek aan kennis van hun natuurlijke behoeften. Chronische stress kan dan de aanleiding zijn voor verschillende aandoeningen.

Gedragsproblemen kunnen ook door één enkele traumatische gebeurtenis ontstaan, door een verhuizing, verbouwing of nog een kat erbij. Maar katten kunnen ook door ziekte gedragsproblemen ontwikkelen. Een professioneel gedragsdeskundige kan helpen wanneer een oorzaak niet achterhaald wordt.

Normaal gedrag van een kat

Om gedragsproblemen te voorkomen is het van belang om te weten wat normaal kattengedrag is. Dit zijn natuurlijke behoeften welke een kat moet kunnen vertonen te weten;

Jagen

Om voedsel te kunnen vergaren, moet een kat jagen. Dagelijks worden er ca. 20 prooien gevangen, welke kunnen bestaan uit vogels, mollen, muizen, eekhoorns, insecten, kikkers, hagedissen, ratten, en konijntjes. Het kunnen jagen is zo belangrijk, dat een kat zelfs jaagt als het geen honger heeft. 

Exploreren

Katten zijn nieuwsgierig. Aan alles moet gesnuffeld worden. Geuren zijn heel belangrijk voor katten, zelfs nog belangrijker dan zien. Katten kunnen heel veel informatie uit geuren halen en hier wordt doorgaan flink wat tijd voor genomen. Verder moeten ze altijd weten of ze ergens in, achter, op, onder of tussen kunnen. Hoe complexer, hoe liever. 

Krabben

Een kat krabt om zijn lichaam te stretchen, om zijn klauwen in conditie te houden. Nagels te scherpen en om geur af te zetten met de geurkliertjes. En om een zichtbare markering achter te laten. Geur afzetten en een zichtbare markering achterlaten zijn bedoeld als communicatie voor andere katten en is een onderdeel van territorium innemen. 

Klimmen

Klimmen = controle. Er bestaat geen kat die geen controle hoeft te hebben over zijn territorium. Door te klimmen kunnen katten vanuit één punt een groter gebied bekijken.

 Territorium innemen

Dit gebeurt voornamelijk door te sproeien, krabben en feromonen afgeven met de zijkant van de bek, geurklieren die bij de oren en bij de staart zitten. In feromonen zit informatie over de sexuele status en gezondheid van de kat. Deze feromonen kunnen waargenomen worden door het vomeronasaal orgaan (orgaan van Jacobson) waarvan de openingen vlak achter de voortanden zitten. Door te flehmen (lippen optrekken) kan de kat de soort geur (chemische stof) waarnemen.

 Voortplanten

Tja, dit is core business van ieder levend mechanisme, dus ook van katten.

Afstand houden

Katten vermijden liever gevaar of stressvolle situaties met andere katten of honden of andere situaties waar ze bang voor zijn. Het bewaren van afstand zorgt voor controle op de situatie en de mogelijkheid tot vluchten als dit nodig is en afstand verlaagt de stress.

 Terugtrekken

Katten zijn erg gesteld op hun privacy als het gaat om behoefte doen of slapen. Ze zoeken dan een plekje op, waarvan ze weten dat ze daar rustig kunnen zitten of liggen zonder gezien te worden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vormen van omgevingsverrijking en voedselverrijking op de markt, die voorzien in het kunnen uitvoeren van normaal kattengedrag binnenshuis.
Hiervoor nodig ik u uit, om eens een kijkje te nemen op de site van Catcetera door op het logo te klikken.

300x105_logo_payoff