Hoe houd je je kat koel op warme dagen?

Katten zijn van oorsprong woestijndieren, afkomstig uit het noorden van Afrika. Dit is de reden dat katten in onze huidige klimaat geregeld de warmte opzoeken en zich heerlijk kunnen uitstrekken in de volle zon. Maar wanneer het zo warm is als nu, kunnen ook katten oververhit raken. Vaak zie je ze languit op hun rug liggen, om zo de warmte via de buik kwijt te kunnen raken. Hieronder vind je een aantal tips om te voorkomen dat dit gebeurd en hoe je katten kunt helpen af te koelen; Lees verder Hoe houd je je kat koel op warme dagen?

Kattencafé Mispoes(sss)

Of ik een post wil schrijven over het Kattencafé Mispoes, welke Marloes wil gaan openen in ’s-Hertogenbosch… Daar wilde ik toch eerst het mijne van weten. Als gedragsdeskundige staat er maar één ding voorop… Het welzijn van de katten die daar gaan wonen. Heeft Marloes aan alles gedacht om het Kattencafé ‘een kattenparadijs’ te maken? Benieuwd naar elkaars ideeën, hebben we een afspraak gemaakt… Lees verder Kattencafé Mispoes(sss)

Ben ik in beeld?

Ken je dat? Je komt thuis nadat je een hele dag hebt gewerkt. Je schopt je schoenen uit. Gooit je tas in een hoek. Hangt je jas over de kapstok. Geeft je kat te eten… Nu eerst even een kopje thee en nog even dat artikeltje in het tijdschrift lezen, wat je even apart had gelegd. Je loopt naar de keuken om heet water voor jezelf in te schenken en een theezakje te pakken en je komt terug in de kamer. En zie aldaar…. je kat ligt languit en zichzelf wassend op je tijdschrift. Je denkt, mooi even niet! En je zet je kat op de grond. En je gaat zitten om lekker te lezen. Zeker tien seconden later, springt je kat weer op tafel en duwt luid spinnend zijn snoet in die van jou. En als je hem een aai geeft, maakt ie een geweldige koprol op je tijdschrift en heeft ie je helemaal plat-gesjanst. Oké, denk je bij jezelf… hij is de hele dag alleen geweest. Hij moet gewoon even geknuffeld worden. Dus nu snel, want over 5 minuten moet je beginnen met koken…. Lees verder Ben ik in beeld?

Dementie

De structuur van hersenen bij katten ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij mensen en andere zoogdieren. De hersenen zijn alleen kleiner en hebben minder verbindingen en zenuwcellen, maar de hele opbouw van hersendelen is hetzelfde. En ook de hormoonhuishouding welke verantwoordelijk is voor emoties, is vergelijkbaar. Dit betekent enorm veel, en is op het ogenblik ‘voer voor wetenschappers’ wanneer het gaat over intelligentie en emotie. Want op dit vlak is het veel aannemelijker dat dieren dezelfde emoties kennen, zoals mensen deze ook hebben en is het onlogisch wanneer dit niet zou zijn. Het is alleen moeilijk om dit als mens zijnde bij dieren te onderzoeken, simpelweg omdat ze niet kunnen praten.
Het lichaam heeft dezelfde opbouw met als verschil dat dieren op 4 poten staan en mensen op 2. De organen zijn allemaal hetzelfde. De ontwikkeling gaat bij dieren doorgaans wel sneller dan bij mensen, ze zijn dus sneller volwassen en ook sneller oud. En zo komt het dus voor dat, ziekten die door veroudering bij mensen ontstaan, ook bij dieren ontstaan. Hetzij in een andere of soortgelijke vorm.
Dementie is daar één van. Lees verder Dementie