Hoe houd je je kat koel op warme dagen?

Katten zijn van oorsprong woestijndieren, afkomstig uit het noorden van Afrika. Dit is de reden dat katten in onze huidige klimaat geregeld de warmte opzoeken en zich heerlijk kunnen uitstrekken in de volle zon. Maar wanneer het zo warm is als nu, kunnen ook katten oververhit raken. Vaak zie je ze languit op hun rug liggen, om zo de warmte via de buik kwijt te kunnen raken. Hieronder vind je een aantal tips om te voorkomen dat dit gebeurd en hoe je katten kunt helpen af te koelen;

DSC_0085

 • Haren op de buik korter knippen of scheren bij langharige katten.
  Langharige katten zijn natuurlijk prachtig. Maar met deze hitte zou je ze een handje kunnen helpen door ze te laten trimmen door een trimmer. Maar alleen al de lange haren van de buik korter te knippen, zorgt ervoor dat ze sneller hun warmte kwijt kunnen.
 • ‘Aaien’ met een koud en nat washandje. 
  Katten worden op deze manier niet ineens nat en kunen zo heerlijk afkoelen.
 • Natte handdoek op de grond leggen.
  Met een natte uitgewrongen handdoek op de keukenvloer, kun je voor je kat een heerlijk ‘chill’ plekje maken waar hij kan afkoelen.
 • IJsklontjes in het water van de waterbak of fontein.
  Om het water langer koel te houden.
 • Een teiltje met water met een balletje erin.
  Lekker laten spetteren en spelen met een bodempje koud water! Wie weet vinden ze het leuk om er zelfs even te gaan staan.
 • Vermijdt direct zonlicht op de huid.
  Ook katten zijn gevoelig voor huidkanker. Wanneer je kat toch graag in de zon ligt, kun je hem tegenwoordig beschermen met een zonnebrandcreme speciaal voor katten. Witte katten zijn extra gevoelig voor huidkanker, dus voor deze zonaanbidders geen overbodige luxe.
 • Blikvoer in plaats van brokjes.
  Katten zijn van nature slechte drinkers en de meeste katten drinken te weinig. Om zeker te weten dat je kat voldoende vocht binnen krijgt, is het goed om op warme dagen zeker blikvoer te geven in plaats van brokjes.

Dan rest mij niets anders meer te zeggen dan… Geniet van het mooie weer!

Groetjes,
Deborah.