Zeventien augustus – Black Cat Appreciation Day

Hier is de dag al bijna voorbij… Maar in de Verenigde Staten wordt ‘Black Cat Appreciation Day’ nog volop gevierd. Ik vind het zo waardig klinken, dat ik het zonde vind om het te vertalen naar het Nederlands.

Vakantie-Parijs-2014-063-1024x680De reden dat deze dag daar in het leven is geroepen, is om het feit dat zwarte katten in asielen moeilijk geadopteerd worden. Zowel kittens als volwassen katten. En dat er veel zwarte katten hierdoor geëuthanaseerd worden.
Dit is voornamelijk door het bijgeloof dat zwarte katten ongeluk brengen. Zelfs nog in deze tijd! Je zou toch denken, dat we dit bijgeloof achter ons gelaten hadden?
En gek genoeg, dit is niet alleen in de Verenigde Staten zo. Ik heb het vorig jaar helaas zelf in het asiel mogen zien. Als ik daar een kennel met kittens binnen liep, waren het nog steeds de zwarte kittens die als laatste achterbleven.

Onder andere in Nederland wordt gedacht dat er karakter ontleent kan worden aan de vachtkleur van een kat. Hier zijn wat onderzoeken naar geweest, maar hierin kon niet overtuigend aangetoond worden dat vachtkleur en karakter een relatie hadden met elkaar. Nu zijn alle katten uniek qua karakter, maar het is wel bekend dat poezen over het algemeen wat pittiger zijn dan katers.

Wanneer je een kat in huis wilt nemen, is het verstandiger om niet de vachtkleur de keuze te laten bepalen, maar het karakter van de kat zelf en ook de manier van socialisatie.
Dit is waarschijnlijk een betere basis voor een ‘maatje voor het leven’ dan een prachtig ogend agressieve of angstige kat.

Groetjes,
Deborah

Bronnen:

  • Pontier D, Rioux N and Heizmann A. Evidence of selection on the orange allele in the domestic cat Felis catus: the role of social structure. Oikos 1995; 73: 299–308.
  • Sandford R. Personality in domestic cats (Felis catus): identification and description of personality structure, predictive validity, and associations with coat color characteristics. MS thesis, University of California, Davis, 2010.
  • Munera J. Domestic cats: coat color and personality. MS thesis, New College of Florida, 2010.