Acht Augustus – Wereld Kattendag –

Wist je dat het vandaag Wereld Kattendag is?

Welzijn

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft Wereld Kattendag in 2002 in het leven geroepen. Het is een dag om bij het welzijn van de kat stil te staan. Maar wat betekent ‘welzijn’ voor een kat?

  • Een goede conditie waarin een kat vrij is van ziekte en lichamelijke pijn (verwonding), vrij van door de omgeving veroorzaakte ongemakken (kou, hitte, gebrek aan hygiëne, gevaar, honger en dorst) en vrij van angst en stress.
  • Dat een kat zich ook als een kat kan gedragen en soorteigen gedrag kan uitvoeren zoals krabben, klimmen, jagen, rennen, terugtrekken, exploreren, territorium innemen, afstand houden en voortplanten (wanneer er geen castratie heeft plaatsgevonden).

Om gedragsproblemen te voorkomen kan je heleboel doen zodat een kat zijn soorteigen gedrag kan uitvoeren….

  • Krabben & klimmen = Klimpalen met krabmogelijkheden (Omgevingsverrijking)
  • Jagen & Rennen = Dagelijks op vaste tijden korte spelmomentjes houden met je kat en voedselverrijking (ongeacht de leeftijd!!)
  • Terugtrekken & Afstand houden = De mogelijkheid creëren dat een kat ook zijn momenten van rust kan pakken zonder dat hij geaaid wordt en dat hij ergens kan liggen zonder dat hij door een ander (kat) gezien kan worden.
  • De kat de mogelijkheid geven om territorium af te bakenen door middel van feromonen af te zetten met zijn kop en staarteinde.
  • Dagelijks een schone kattenbak
  • Goede voeding
  • Jaarlijkse controle bij de dierenarts

Doe vandaag een extra leuk spelletje met je kat! Je zult zien dat jouw kat dit geweldig vindt!

Groetjes,
Deborah.