Ben ik in beeld?

Ken je dat? Je komt thuis nadat je een hele dag hebt gewerkt. Je schopt je schoenen uit. Gooit je tas in een hoek. Hangt je jas over de kapstok. Geeft je kat te eten… Nu eerst even een kopje thee en nog even dat artikeltje in het tijdschrift lezen, wat je even apart had gelegd. Je loopt naar de keuken om heet water voor jezelf in te schenken en een theezakje te pakken en je komt terug in de kamer. En zie aldaar…. je kat ligt languit en zichzelf wassend op je tijdschrift. Je denkt, mooi even niet! En je zet je kat op de grond. En je gaat zitten om lekker te lezen. Zeker tien seconden later, springt je kat weer op tafel en duwt luid spinnend zijn snoet in die van jou. En als je hem een aai geeft, maakt ie een geweldige koprol op je tijdschrift en heeft ie je helemaal plat-gesjanst. Oké, denk je bij jezelf… hij is de hele dag alleen geweest. Hij moet gewoon even geknuffeld worden. Dus nu snel, want over 5 minuten moet je beginnen met koken….

Tijdens het koken, kun je nog geen stap achteruit zetten want mijnheer zit daar op zeker een afstand van 10 centimeter. Als je even niet kijkt, tikt hij even je been aan en komt even tegen je been aan staan. Je geeft hem een aai over zijn kop en doet een klein stapje opzij, zodat je kat weer van je been af is. Vervolgens vangt hij een gesprekje met je aan, met zijn allerliefste mauw en je babbelt gezellig terug. Ondertussen heb je de deksel al een keer van de pan gehaald, omdat het water erover kookte. Na 15 minuten zijn helaas een paar aardappels een beetje aangebrand. Maar wat geeft het.

DSC01662Wanneer je net wilt gaan zitten eten, staat de kat aan de achterdeur te krabben. Hij wil naar buiten. Je doet de deur open en laat hem buiten en loopt weer terug naar je bord met eten. Na vijf minuten zie je hem op de vensterbank verschijnen. Zegt luidkeels MIAAAAAAUW!!! En wel zo hard, dat je met het schaamrood op de kaken naar de achterdeur rent om hem weer binnen te laten. Als hij namelijk nog een keer mauwt, weet de hele buurt het ook! Je gaat weer terug zitten om weer verder te eten. In de keuken hoor je wat gerommel, maar je geeft er geen aandacht aan. Je wilt namelijk even eten en toch nog even snel dat artikeltje lezen. Tot er ineens iets tegen de grond aan gaat.
Je rent de keuken in en ziet daar je schaaltje met pudding op de grond liggen. En je kat zit triomfantelijk op het aanrecht, apetrots op zijn zelfstandig omgekieperd bakje pudding. Overal spetters en ook op je schoenen die je daar had uitgeschopt. Dus maar gauw even schoonmaken, voordat het opdroogt. Wanneer je op je knieën zit om je schoenen af te doen, springt je kat op je rug en gaat daar lekker liggen. Meekijkend naar hoe je je schoenen schoonmaakt. Enfin een kwartier later, ga je weer achter bord zitten. Het eten is inmiddels koud… Je moet nu echt opschieten, want je krijgt zometeen visite.

Op zich ziet bovenstaand scenario er onschuldig uit. Tenzij je kat het ook nog zover krijgt, dat je amper je visite hebt gesproken voordat deze weer de deur uitloopt. Simpelweg omdat je kat een complete trukendoos voor je opentrekt om de aandacht te krijgen. De hele avond, iedere avond van de week.
Zolang je dit niet erg vindt, is er niets aan de hand. Maar ik zou er niet versteld van staan, wanneer je je af gaat vragen of je ook nog tijd voor jezelf hebt.

Aandachtvragend gedrag

Katten hebben een bijzonder rijk repertoire om de aandacht op zich te kunnen vestigen. Dit gebeurt natuurlijk alleen, wanneer er iemand aanwezig is waarvan aandacht gevraagd kan worden. Katten mauwen namelijk niet, wanneer er niemand in de buurt is om aandacht van te krijgen.
Wanneer de gewenste aandacht verkregen wordt, stopt ook het voorafgaande gedrag. Mauwen, staren, krabben, aantikken etc.
Wanneer de gewenste aandacht niet verkregen wordt, wordt er mogelijk gewoon iets anders verzonnen waarmee poeslief wel de aandacht op zich krijgt.
En wanneer je denkt: “Nu even niet!” Dan begint het echte werk. Je kat haalt dan werkelijk alles uit de kast om zijn zin te krijgen.
Kortom het is niet te doen. Je hebt de komende twintig jaar geen leven meer, die behoort namelijk toe aan jouw kat.

Oorzaken

Zoals je in het eerste stukje kon lezen, werden alle vormen van aandachtvragend gedrag beloond. Aaien, knuffelen, deur openen zijn allemaal beloningen voor de kat. En tuurlijk doe je dat, want jouw kat is de liefste van de wereld, die alle knuffels verdiend. Maar voor je kat betekent het niets anders dan: “Ooow, dit is precies de manier hoe ik aandacht kan krijgen, dat moet ik onthouden.” En een dag later, gebeurt precies hetzelfde. En dan is het zomaar ineens een ritueel. Net zo lang totdat je hele avond volgeboekt is door jouw kat. Alleen maar door die aai of wat voor vorm van aandacht ook, die je onbewust geeft aan je kat.
Katten die overdag alleen zijn en binnen leven, slapen een groot gedeelte van de dag. Natuurlijk zijn ze dan blij wanneer hun eigenaar thuis komt. Let’s PARTY! Terwijl jij zelf liever even lekker met je voeten op tafel voor de tv gaat zitten, omdat je de hele dag gewerkt hebt…. Zit je kat daar, volledig uitgeslapen en boordevol energie, met heel veel zin in heel veel spelletjes!

DSC01653Wat te doen?

Bedenk wat je voor jouw kat kunt doen om hem overdag bezig te houden. Wanneer katten overdag slapend hun tijd doorbrengen, kan dit uit verveling voortkomen zelfs als er overal speeltjes liggen. Het is dus belangrijk om erachter te komen waarom een kat zich verveeld en wat hij van je wil.
Is er voldoende omgevingsverrijking voor de kat in de vorm van krab – en klimmogelijkheden? Kan de kat zelfstandig naar buiten, of is hij afhankelijk van iemand die de deur open doet? Is er mogelijkheid om een kattenluik te plaatsen? Is het misschien beter om eten te geven door middel van voedselverrijking?
Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je thuiskomt, je vaste momentjes van aandacht plant voor je kat. Een paar korte speelmomentjes van een paar minuten verdeeld over de avond. En lekker op schoot wanneer je voor de televisie zit. Zo weet je kat, wanneer hij welke aandacht kan verwachten en hoeft hij hier niet om te vragen.

Op deze manier draai je de rollen om. Je geeft de kat overdag wat hij nodig heeft in de vormen van verrijking en in de avond in de vorm van aandacht op de vaste momenten. De moeilijkheid kan wel ontstaan dat jouw kat -nog niet gewend aan structuur- in het begin alsnog alle aandacht opeist. Hier ligt de zware taak om dit aandachtvragend gedrag te negeren. En ik weet het… katten die genegeerd worden, worden zeer ernstig vervelend. Er wordt NOG meer uit de kast gehaald dan ooit te voren…. Dit fenomeen heet uitdovingsweerstand. En het komt alleen voor als je goed negeert. En het houdt pas op als je volhoudt om goed te negeren. Goed negeren is, niet kijken, niet lachen, niet boos worden, niet straffen en geen geluid maken. Soms wel twee weken lang! En zelfs als het aandachtvragend gedrag is opgehouden, moet je waken voor een terugval! En voet bij stuk houden!

Het uiteindelijke resultaat zal zijn, tijd voor je kat en tijd voor jezelf!

Succes!

Groetjes,
Deborah.