Dementie

De structuur van hersenen bij katten ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij mensen en andere zoogdieren. De hersenen zijn alleen kleiner en hebben minder verbindingen en zenuwcellen, maar de hele opbouw van hersendelen is hetzelfde. En ook de hormoonhuishouding welke verantwoordelijk is voor emoties, is vergelijkbaar. Dit betekent enorm veel, en is op het ogenblik ‘voer voor wetenschappers’ wanneer het gaat over intelligentie en emotie. Want op dit vlak is het veel aannemelijker dat dieren dezelfde emoties kennen, zoals mensen deze ook hebben en is het onlogisch wanneer dit niet zou zijn. Het is alleen moeilijk om dit als mens zijnde bij dieren te onderzoeken, simpelweg omdat ze niet kunnen praten.
Het lichaam heeft dezelfde opbouw met als verschil dat dieren op 4 poten staan en mensen op 2. De organen zijn allemaal hetzelfde. De ontwikkeling gaat bij dieren doorgaans wel sneller dan bij mensen, ze zijn dus sneller volwassen en ook sneller oud. En zo komt het dus voor dat, ziekten die door veroudering bij mensen ontstaan, ook bij dieren ontstaan. Hetzij in een andere of soortgelijke vorm.
Dementie is daar één van.

Volgens de ‘Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek’ is dementie een verzamelnaam voor alle ziekten welke een negatieve invloed hebben op het verstandelijk vermogen zoals geheugen, stemming en gedrag. Bij katten wordt dementie ook wel Cognitieve Disfunctie genoemd en is ontdekt door wetenschappers aan de universiteit van Edinburgh. Dementie kan alleen maar vastgesteld worden door een dierenarts wanneer alle andere lichamelijke oorzaken uitgesloten zijn. Dit is omdat verschijnselen die bij dementie waar te nemen zijn, ook bij andere ziekten vertoond worden. En iedere kat is uniek in het tonen van verschijnselen bij een ziekte.

Dementie ontstaat door neerslag van amyloid (een soort eiwit) in de bloedvaten van de hersenen, waarbij een zuurstoftekort in de hersencellen ontstaat. Het lichaam corrigeert dit door de bloedvaten verder open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed doorheen kan lopen. Helaas heeft dit een omgekeerd effect omdat zuurstofrijk bloed vrije radicalen vormt welke ook schade veroorzaken aan de hersenen. Deze ziekte is progressief en wordt dus altijd erger. Echter hoe eerder de diagnose ‘dementie’ bij een kat gesteld wordt, hoe beter de behandeling kan zijn door medicijnen, voedingssupplementen en hersengymnastiek in de vorm van omgevingsverrijking en voedselverrijking.

Verschijnselen die bij dementie voorkomen zijn;

  • Onzindelijkheid (kattenbak kwijt)
  • Verstoord dag/nachtritme (verlies van tijdsbesef)
  • Vermindering aanhankelijkheid (herkent het baasje niet meer)
  • Depressie (geen controle meer over de omgeving)
  • Nachtelijke miauw serenades (door verlies van tijdsbesef en niet meer weten waar hij is)
  • Veranderingen karakter
  • Lijkt alsof hij de weg kwijt is / verward
  • Gedesoriënteerd bij het wakker worden (niet meer weten waar hij is)
  • Agressie naar andere katten
  • Angst

En katten die buiten komen, kunnen zomaar ineens de weg naar huis kwijt raken.

Wat kun je doen voor katten met dementie?

Foto: Flickr Visual07
Foto: Flickr Visual07

Regelmaat is van zeer groot belang voor deze katten. Dit wil zeggen, op vaste tijden eten, spelen en knuffelen. Op deze manier blijft de omgeving controleerbaar en voorspelbaar en weet de kat wanneer er wat verwacht kan worden.
Om de hersenen actief te houden is het van belang om spelletjes te doen die niet veel inspanning vereisen van de kat. Voerballen (i.p.v. een voerbak), lekkere hapjes verstoppen in een papiertje, maken het verkrijgen van eten of een beloninkje wat moeilijker, maar zijn welzijnsverhogend en vereisen wat denkwerk. Evenwichtspelletjes door de kat op een skippybal te plaatsen (en hier natuurlijk bij te blijven) zijn een goede oefening. Korte behendigheids-trainingen (bijvoorbeeld het aanraken van een object waar een beloning op volgt) zijn erg belangrijk om de hersenen actief te houden, maar moeten nog wel tot de mogelijkheden behoren. En het vereist meer geduld voor katten met dementie dan bij katten die dit niet hebben.
Extra knuffelen om de band te versterken of op pijl te houden is belangrijk, maar het ligt ook aan de kat of deze dat wil. En wanneer je ziet dat de kat afwezig lijkt, roep dan zachtjes zijn naam. Laat correctie achterwege wanneer de kat weer even de weg kwijt is en verschrikkelijk hard begint te mauwen. Het helpt niet en het levert alleen maar stress op. En een knuffel of even je stem laten horen kunnen ook resultaat hebben.

Wat ook nog een goede hulp kan zijn is om extra kattenbakken (of wat grotere lage voorraadboxen) te plaatsen op locaties waar de kat geregeld voorbij loopt. Zo kan onzindelijkheid voorkomen worden.

Voedingssupplementen zoals Cholodin en omega 3 en 6 vetzuren kunnen een remmende werking hebben op het proces van dementie en zijn vrij verkrijgbaar. Maar het is verstandig om dit met de dierenarts te overleggen. Deze kan je vertellen wat de kansen zijn met deze voedingssupplementen al of niet in combinatie met medicijnen.

Groetjes,
Deborah

Bron: Ageing changes in cat brains demonstrated by β-amyloid and AT8-immunoreactive phosphorylated tau deposits

photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/29504084@N03/3102259557″>IMG_1967_1</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/”>(license)</a>
photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/21528215@N00/6300893512″>The Cat</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/”>(license)</a>