Houden katten van muziek? deel 2

In januari heb ik een blog geschreven waarin ik mezelf afvroeg of katten van muziek houden. Vragen zoals wat voor gedrag vertoont een kat wanneer het erop lijkt dat ze de muziek aangenaam vinden of juist niet. Is het gewoon nieuwsgierigheid? Hoe lang vinden katten het dan leuk om naar muziek te luisteren? En zo had ik nog een aantal vragen en geen antwoorden. Ook schreef ik dat er een onderzoek gaande was naar het effect van muziek op katten door Prof. Charles T Snowdon in samenwerking met Componist David Teie…. En warempel, afgelopen februari werd dit onderzoek* gepubliceerd.

Foto: Photodropper
Foto: Photodropper

Gelukkig heeft Prof. Snowdon in zijn onderzoek ook naar antwoorden gezocht van vragen welke ik in mijn blog heb gesteld, maar of de antwoorden helemaal bevredigend zijn?….
Snowdon en Teie hadden samen al gekeken wat de meest geschikte muziek voor katten zou kunnen zijn. Hier werd rekening gehouden met het feit dat katten zelf een stemgebruik (vocalisatie) hebben met een toonhoogte van één octaaf hoger dan mensen. En het tempo van de muziek moest aantrekkelijk zijn voor katten. En zo kwam muziek tot stand met een geluidsfragment waar o.a. spingeluiden in te horen zijn en een geluidsfragment waar het erop lijkt dat kittens bij hun moeder melk aan het drinken zijn.

In dit onderzoek hebben 47 katten uit 23 verschillende huishoudens meegedaan. Al deze huishoudens waren voorzien van laptops en speakers en 4 dezelfde geluidsfragmenten. De 2 geluidsfragmenten** (Cozmo’s air & Rusty’s Ballad – David Teie) speciaal voor katten gecomponeerd en 2 geluidsfragmenten***(Elegie – Gabriel Fauré & Air on a G string – Johann Sebastian Bach) welke voor mensenoren zijn gecomponeerd.
Vooraf werd bepaald dat als reactie op de muziek door toenadering en spinnen als positief gedrag werd gezien en blazen, haren van de rug opzetten en weglopen werd als negatief gedrag gezien.
Ook was de tijd waarin er toenadering gezocht naar de muziek (geluidsboxen) van belang voor de verschillende geluidsfragmenten. Hoe eerder de toenadering, hoe hoger de voorkeur.

Zo is er in dit onderzoek een conclusie gevormd dat katten meer positieve gedragingen vertonen voor de speciaal voor katten gecomponeerde muziek en ook de reactietijd (waarop positieve gedragingen vertoond werden) op deze muziek was korter dan op mensenmuziek. En het waren voornamelijk de jonge en oude katten die deze interesse toonden tegenover de katten van middelbare leeftijd. Ook is in de conclusie getwijfeld of er wel naar de juiste gedragingen is gekeken. Dus ik ben benieuwd naar de eerste reviews.

Zelf vind ik dat er nog wel wat naar wat meer punten gekeken kan worden in de discussie van dit onderzoek…..
Zo is bijvoorbeeld de duur van interesse niet geheel onbelangrijk om te weten. Een gemiddelde concentratieboog van een kat duurt niet zo heel veel langer dan 2 minuten. En daarbij vind ik dat er wel wat beter gezocht mag worden naar verschillende muziekinstrumenten, verschillende snelheden, verschillende toonhoogten die allen bestemd zijn voor mensenoren, maar misschien ook aangenaam zijn voor katten.

Trijntje (eigen studiemateriaal) is weggelopen toen ik Rusty’s Ballad  van Teie liet horen, en helaas ook toen ik Cozmo’s air liet horen. Maar als ik een pianomuziekje van een simpele video editor laat horen, is ze er ‘als de kippen’ bij…. Maar ja, dat is maar 1 kat (overigens wel een hele speciale kat).
Hieronder heb ik de geluidsfragmenten bijgevoegd welke gebruikt zijn tijdens het onderzoek.

Groetjes,
Deborah

Referenties:

Charles T. Snowdon, David Teie, Megan Savage (February 11, 2015); Cats prefer species-approriate music. APPLIED ANIMAL BEHAVIOUR SCIENCE VOLUME 166 PAGES 106-111.

**

***