Op vakantie

Waar blijft de kat wanneer je op vakantie gaat? Kattenpension? Logeren bij familie? Komt er een oppas aan huis? Of gaat hij mee? Iedere kat is anders, wat ook geldt voor de oplossingen. Wanneer katten ieder jaar gewend zijn om mee te gaan op vakantie en zonder problemen in de buurt van zijn eigenaar blijft is er niets aan de hand. Ook zijn er katten die het geen probleem vinden om een of twee keer per jaar ergens bij een familielid gaan logeren. Een pension is mogelijk al iets meer bezwaarlijk omdat hier extra kosten bij komen en hetzelfde geldt voor een kattenoppas aan huis. Maar welke oplossing is nu het beste voor je kat?

De situatie vanuit de kat

Auteur: Andreas Krappweis (RGBstock)
Auteur: Andreas Krappweis (RGBstock)

Een kat op leeftijd die nooit heeft geleerd om buitenshuis te verblijven, zal naar verwachting niet zo heel blij worden van een ‘gezellig logeerpartijtje’ bij de familie of in een pension. Katten zijn territoriaal, wat betekent dat deze dieren zeer gehecht zijn aan hun omgeving en de controleerbaarheid hiervan. Wanneer katten tijdens hun kittentijd onvoldoende zijn gesocialiseerd met veel verschillende situaties, houden deze doorgaans niet van al te grote veranderingen. Katten hechten ook waarde aan de voorspelbaarheid van hun eigenaren en hun gezamenlijke dagelijkse rituelen van aandacht en eten. Dus vanuit de kat gezien, zou deze het fijner vinden als je gewoon je vakantie thuis viert. Het is immers iedere dag vakantie wanneer je een kat hebt, niet dan? Voor deze katten is het dan ook beter om een oppas aan huis te zoeken of een buur/familie die dagelijks voor het eten en schoon water en een schone kattenbak zorgt en misschien even de tijd neemt voor een knuffel.

Karakter

Het ligt ook aan het karakter van de kat wat de mogelijkheden zijn. Als je van je eigen kat weet, dat deze zeer snel herstelt van een stressvolle situatie, bijvoorbeeld het zien van een andere kat of hond, een huis vol visite, vreemde kinderen, nieuwe meubels, een verbouwing, onweer, vuurwerk. Of misschien ligt deze kat tijdens deze situaties languit op zijn rug alle gekheid te bekijken. Dan zou het mogelijk zijn dat deze niet echt onder de indruk is van een logeerpartijtje buitenshuis en kan deze wat makkelijker in een pension of bij familie geplaatst worden. Maar als jouw kat in deze situaties nergens te vinden is en bang is aangelegd, dan heeft deze al geleerd dat vermijden de beste oplossing is voor alle ongeregeldheden. En wordt een logeerpartijtje al weer een minder goede oplossing.

Socialisatie

Bron: RGBstock
Bron: RGBstock

Wanneer een kitten bij je komt wonen, doe je er goed aan om op dat moment al te beslissen wat de oplossing gaat zijn tijdens vakanties. Dit zou tegelijkertijd een oplossing moeten zijn die bij iedere vakantie hetzelfde kan zijn. Zo leert de kat wat het plan is en weet hij tot op zekere hoogte wat er gaat gebeuren. Hoe sneller je bijvoorbeeld een kat leert om tijdelijk op een andere locatie te verblijven dan thuis door bijvoorbeeld je kitten mee te nemen als je op visite gaat, hoe beter hij hier mee om kan gaan. In dit geval is het advies, hoe jonger hoe beter (het liefst al tussen de 8 en 14 weken). Stelregel is wel dat deze ervaringen leuk zijn voor het kitten (met vele lekkere hapjes en spel). En dat deze niet onverwachts in aanraking komt met onaangename ervaringen zoals bijvoorbeeld een andere kat of hond die niet gediend is van indringers of kinderen die geen dieren gewend zijn. Dit geldt ook voor wanneer het de bedoeling is dat katten mee gaan op vakantie. Rij op regelmatige basis eens rond met je kitten in een bench. En zorg ervoor dat het ritje leuk is door het kitten te belonen met veel lekkere hapjes.

Voor de goede orde is het belangrijk dat wanneer katten uit logeren of mee op vakantie gaan, ingeënt, ontvlooit, gechipt en geregistreerd zijn. Denk er ook aan dat wanneer je kat een bepaald soort voeding gewend is, er niet van een op het andere moment ander voer wordt gegeven om darmproblemen te voorkomen.

Ik wens jou en je kat(ten) een fijne vakantie toe!

Groetjes,
Deborah