Kittens

Momenteel en in de komende periode worden er weer volop nestjes met kittens geboren. Dit betekent dat er weer veel kittens aangeboden gaan worden.
Overweeg je om een kitten te nemen? Zorg er dan ook voor dat je weet, hoe je naar een kitten moet zoeken en zorg voor een goed thuis waar een kitten een fijn leven krijgt.

Een kitten zoeken

De wettelijke minimum leeftijd wanneer een kitten bij zijn moeder weg mag staat op 7 weken. Dit is nog steeds aan de vroege kant, als het kitten in een ideale omgeving met zijn moeder en nestgenootjes leeft. Een kitten meenemen uit een nest wanneer deze jonger is dan 7 weken wordt helaas in het welzijn tekort gedaan. Als het mogelijk is dat het kitten tot ten minste 14 weken bij zijn of haar moeder mag blijven, zodat hij of zij de kans krijgt om de meest belangrijke zaken van zijn moeder en nestgenootjes te leren, doe je daar jezelf en je kitten een groot plezier mee.
Als je hierover meer wilt weten, dan kan je dit vinden op de volgende site www.kittenleeftijd.nl .

Ook in het asiel zijn gezonde en goed gesocialiseerde kittens te vinden. Dit zijn vaak kittens welke uit een zwerversnestje zonder moeder komen, maar goed zijn gesocialiseerd binnen een opvanggezin.

Er is genoeg te doen geweest over broodfokkers bij honden. Maar er zijn net zoveel broodfokkers voor katten te vinden als er voor honden zijn. Wees dan ook selectief wanneer je een adres gaat zoeken waar kittens te koop zijn. Zoek je een raskat, raadpleeg dan eerst een rasvereniging waar fokkers geregistreerd zijn. Verdiep je in de karakters van de verschillende rassen en vraag je af of het karakter wel bij je past en of deze kat bij jou een goed leven kan krijgen. Zoek je een raskat maar heb je het geld niet om een raskat aan te schaffen, laat je dan niet verleiden tot een aankoop van een ‘halfraskat’. Dit zijn gewoon huis-tuin en keukenkatten, vaak gefokt door broodfokkers die hier toch nog flink geld voor durven te vragen.

Ga op zoek naar een gezond kitten, zonder vlooien of mijt. Die schone oogjes, neusje, oortjes en poeperd heeft. Een gezond kitten niest niet, is actief en speels, heeft al een goed evenwicht, kijkt alert uit de ogen, heeft een mooie zachte vacht en is niet bang.

Een goed thuis

Bedenk van te voren wat jij het kitten te bieden hebt….
Is het kitten hele dagen alleen omdat je moet werken, denk dan goed na of je er een tweede kitten bij zou kunnen nemen om verveling te voorkomen. Heb je een hond in huis, kijk dan uit voor een kitten die gesocialiseerd is met honden en die ook graag met honden speelt. En heb je andere katten, kijk dan eens hoe een goede introductie in zijn werk gaat.

 

British longhair cats on a cat tree, isolated on white
British longhair cats on a cat tree, isolated on white

Heb je kinderen of is er een baby op komst, zoek dan een kitten die gesocialiseerd is met kinderen en niet bang is voor kinderen.

Heb je voldoende geld over om je kat van goede voeding te voorzien die rekening houdt met het dieet van een carnivoor?

En boven alles, heb je gedacht aan omgevingsverrijking voor je kitten? Kan je kitten zijn normale gedragingen uitoefenen, zoals krabben , klimmen, rennen, spelen en op verschillende plekjes slapen?

En niet te vergeten, zorg ervoor dat je kat gecastreerd, gechipt en bijbehorend geregistreerd wordt. Castratie is van belang om te voorkomen dat je kat krols wordt of gaat sproeien door het hormoonhuishouden. En mocht je kat per ongeluk weglopen, dan kan hij door de geregistreerde chip weer gevonden en teruggebracht worden.
En als laatste, houdt rekening met de jaarlijkse dierenartskosten, maar ook met eventuele plotselinge kosten als je kat ineens ziek wordt. Een kat kan zichzelf niet helpen als het ziek is en is volledig afhankelijk van jouw zorg.

Voor nog veel meer informatie voor de aanschaf van een kitten of kat kan je alles vinden op de website van LICG (alles over het houden van dieren).

En wil je professionele hulp bij de aanschaf van een kitten, Cat Act helpt graag met aankoopadvies.

Groetjes,
Deborah