Ziek zijn

Katten zijn een ster in het verbergen van ziek zijn. Hierdoor komt het te vaak voor dat katten overlijden aan een ziekte die nog heel goed behandeld had kunnen worden. Maar hoe komt het toch dat een kat dit verbergt? Hoe kun je zien dat je kat ziek is?

Gezichtsuitdrukking van een ernstig zieke kat
Gezichtsuitdrukking van een ernstig zieke kat

Wanneer katten zouden tonen dat ze ziek zijn, is dit een teken van zwakte. In een kolonie of sociale groep bestaat de mogelijkheid dat ze verstoten of agressief benaderd worden. Daarnaast is een kat een solitaire jager en moet op pad om aan zijn eten te komen, ziek of niet ziek. Maar gelukkig zijn er ook katten, die wel gewoon duidelijk aan kunnen geven wanneer er iets niet orde is.

Er is al genoeg geschreven over herkenbare tekenen van ziekten zoals, hoesten, benauwd zijn, snotteren, vieze ogen, moeite met lopen, veel krabben, diarree en overgeven. Meestal wordt een eigenaar hierdoor voldoende gealarmeerd en maakt een afspraak bij de dierenarts. Maar wat zijn nu andere tekenen binnen het gedragsrepertoire die toch op een lichamelijk probleem kunnen duiden?

 • Overmatig miauwen of miauwen zonder aanwijsbare oorzaak
 • Onzindelijkheid (poepen en/of plassen)
 • Rondrennen voordat de kat op de kattenbak gaat
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Veel eten / constant honger
 • Veel of vaak drinken
 • Kleine plasjes / grote plassen
 • Frequent terugtrekken of niet meer naar de eigenaar toe komen
 • Verandering in slaappatroon – veel meer of veel minder slapen
 • Overmatige activiteit
 • De rug bol trekken tijdens het lopen
 • Constant spinnen
 • Tanden schrapen
 • Kwijlen
 • Derde ooglid voor het oog trekken
 • Plukkerige of doffe vacht
 • Overmatig schudden met de kop
 • Evenwicht niet meer kunnen bewaren
 • Slechte adem
 • Overmatig likken aan de buik of poten
 • Ineens ergens niet meer op willen springen
 • Spontaan vertoon van agressie
 • Veranderde gezichtsuitdrukking
Veel miauwen, schreeuwende honger, veel honger, veel drinken en plassen, plukkerige vacht en agressie waren bij Mikado de tekenen voor diabetes.
Veel miauwen, schreeuwende honger, veel honger, veel drinken en plassen, plukkerige vacht en agressie waren bij Mikado de tekenen voor diabetes.

Soms is maar één van de bovenstaande gedragingen/uiterlijkheden te zien of te merken bij een kat, soms een combinatie van verschillende gedragingen/uiterlijkheden. En normaal blijven eten, hoe ziek een kat ook is, is helaas geen uitzondering. Maar één ding is zeker, zodra deze gedragingen op gaan vallen, denk dan niet, dat het wel over gaat omdat de kat verder ‘normaal doet’. Meestal heeft een kat dan iets onder de leden, waar hij/zij echt behandeld voor moet worden. De bovenstaande gedragingen kunnen wijzen op een scala aan aandoeningen waarnaar grondig onderzoek gedaan moet worden. Dus zelf eerst allerlei middeltjes proberen, rekt alleen maar de tijd waarin een kat serieus hulp van een dierenarts nodig heeft.

Bij de punten waar ik overmatig heb staan, kan voor iedere kat verschillend zijn. De eigenaar weet het beste wat het normale gedrag is van de kat en veranderingen treden vaak heel langzaam op. Wat bij de ene kat normaal is, kan bij de andere kat overmatig zijn. Hierdoor is het ook niet verstandig om de ene kat met de andere kat te vergelijken.
Ook zullen er gedragingen niet in deze lijst staan. Iedere kat is uniek en reageert op zijn eigen manier op een ziekte en laat dit zien in soms een enkele gedragsverandering. Goed het gedrag in de gaten houden, naar de dierenarts bij gedragsveranderingen en een jaarlijkse check-up kan veel leed voorkomen.

Groetjes,
Deborah.