Kattenvoeding

Veel mensen hebben afgelopen donderdagavond het programma “Keuringsdienst van Waarde” gezien over dierlijke bijproducten. Voor degene die het gemist hebben…. Het is de moeite waard om het via ‘Uitzending gemist’ alsnog te bekijken! Helaas hebben de meeste diervoeding fabrikanten geen oog voor het dieet van onze huiskat. Maar wat is dan dit dieet? Wat moet een kat eten om gezond te blijven?

Bron: RGBstock
Bron: RGBstock

Een kat is een ‘obligaat carnivoor’, wat niks anders wil zeggen dan dat het een ‘100% verplicht vleeseter’ is. Het gebit en het darmstelsel is hier volledig op ingericht en hoort niets anders te verwerken dan vlees in de vorm van pels, spiervlees, organen en botten. Katten die buiten komen, hebben de kans om muizen, vogels, konijnen, insecten, mollen, ratten etc. te vangen, wat eigenlijk behoort tot het juiste menu van de kat. En zo krijgen zij nog het vlees binnen wat ze horen te krijgen. Veel katten die binnen blijven, hebben deze kans niet en moeten eten wat de pot schaft, in de vorm van brok- of blikvoeding. Tegenwoordig bestaat er ook veganistisch kattenvoer, waarin 0% vlees zit en dus 100% verschilt met wat de kat nodig heeft.
Hoe lief en aanhankelijk onze katten ook zijn, het zijn roofdieren. De evolutie heeft niets veranderd aan het feit dat een kat een roofdier en carnivoor is.

In het programma van ‘Keuringsdienst van Waarde’ ging het over dierlijke bijproducten. Dit gaat dus over een klein gedeelte wat er in een brok of blik zit. Wat mij betreft had het programma de rest van deze voeding ook onder de loep mogen nemen, dus alles wat er in een brok of blik zit en alles wat een kat nodig heeft. En daarnaast de manier van vervaardigen van deze voeding had ook uitgelicht mogen worden. En wel om het volgende;

Bron: RGBstock
Bron: RGBstock

Katten halen al hun voedingsstoffen uit rauw vlees. Alleen op deze manier kunnen zij hun lichaam op een juiste manier voorzien van goede energie, bouwstoffen voor weefselopbouw, goede darmfunctie, een goede weerstand tegen allerlei ziekten en een goede lichamelijke conditie. Uit rauw vlees halen katten ook voldoende vocht. Katten zijn van nature slechte drinkers omdat het van oorsprong woestijndieren zijn. Dit zou normaal gesproken geen probleem zou hoeven zijn als ze dan ook daadwerkelijk voldoende vocht bij het eten binnen krijgen. En niet uit een waterbakje of fonteintje.
Op het moment dat vlees verhit gaat worden, gaan de ‘voor een kat broodnodige voedingsstoffen’ verloren.
Het vlees wat in brok- en blikvoeding zit wordt allemaal verhit om het houdbaarheid te geven. Om toch te zorgen voor de voldoende en juiste vitamine- en eiwitgehalte, wordt dit toegevoegd. Voor menselijke begrippen spreken we dan over een frietje speciaal met een vitaminepil. En we weten allemaal dat dit niet gaat helpen voor een gezond leven. Familieleden die er 100 jaar mee zijn geworden of, katten die er 20 jaar mee zijn geworden en een natuurlijke dood sterven zonder ziek of geëuthanaseerd te worden, zijn zeldzaam.

Bron: RGBstock
Bron: RGBstock

De overige bestanddelen wat in kattenvoeding te vinden is, hebben nog maar vrij weinig te maken met het dieet van een kat. Graan, tarwe, rijst, mais, bietenpulp, soja, aardappel, gist, plantaardige eiwitextracten, groenten, vlozaad en allerlei afkortingen die geen mens begrijpt. Al deze zaken zijn plantaardig, en een leuk vulmiddel voor kattenvoeding. Maar voor katten bijzonder slecht. Plantaardige voeding zit vol koolhydraten welke omgezet worden tot suikers. Dit zijn dé dikmakers voor katten omdat zij een slecht vermogen hebben om deze suikers te verwerken. Naast dit feit wordt ook de alvleesklier van de kat enorm aangesproken door deze suikers. Deze moet overuren draaien om de bloedsuikerwaarden op een normaal niveau te houden. Helaas voor een groeiende groep katten is, dat de alvleesklier (Eilandjes van Langerhans) al vroegtijdig uitgeput raakt en niet meer voldoende insuline kan aanmaken, met diabetes als gevolg. Een ander gevolg van plantaardige eiwitten is dat deze eiwitten inferieur zijn aan dierlijke eiwitten voor katten. Slechte opbouw van weefsel, slechte groei, slechte vacht, weerstandsvermindering of allergieën kunnen het gevolg zijn.

Maar wat moet de kat dan eten?

Bron: RGBstock
Bron: RGBstock

Het allerbeste zijn prooidieren. Dit een onmogelijkheid voor heel veel mensen, omdat veel katten tegenwoordig binnen leven. Inmiddels bestaat er veel kant-en-klare diepvries versvoeding voor katten bestaande uit rauw vlees, die in de samenstelling rekening houden met de verhoudingen spiervlees, orgaanvlees, vocht en bot. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die zich verdiept hebben in deze verhoudingen die een kat nodig heeft, en rauwvoeding  zelf samenstellen. Maar er zijn ook leveranciers die diepvries prooidieren verkopen. Het geven van zo veel verschillend mogelijk prooidieren voorkomt een tekort aan voedingsstoffen die een kat nodig heeft.

Goede brok of blik

Er zijn een paar fabrikanten van brok of blikvoeding die wel rekening houden met het dieet van de kat. Nog steeds hebben we het dan over verhit vlees, maar dan gaat het in ieder geval over een groot percentage vlees wat in deze voeding verwerkt is. In deze voeding zit weinig plantaardige bestanddelen en weinig koolhydraten wat minder belastend voor de kat is dan de gewone brok- of blikvoeding. Na wat onderzoek, heb ik een aantal merken gevonden, die hieraan voldoen. Als je wilt weten welke merken, mag je een mail sturen naar info@catact.nl.

Mijn kat lust dit niet!

Bron: RGBstock
Bron: RGBstock

In beginsel zullen er veel katten zijn, die bij het ruiken van rauwe voeding zich omdraaien of weglopen. Hierin zitten namelijk geen ‘acceptatiestoffen’ zoals deze in brok- of blikvoeding zitten. Wanneer deze acceptatiestoffen niet in blik of brokvoeding zou zitten, zouden ze dit ook niet eten. Rauwe voeding is iets wat met hele kleine beetjes geïntroduceerd moet worden naast wat de kat normaal krijgt. Ze moeten wennen aan de geur en textuur van deze voeding. De ene kat accepteert deze voeding na 14 dagen, de ander doet er een jaar over. Maar rigoureus overstappen werkt maar voor weinig katten. Gezien katten moeten eten en niet langer dan 24 uur zonder eten mogen, is dit niet zo’n best idee. Meestal werkt introductie het beste als rauwe voeding samen krijgen met het lekkerste voer wat er voor hun bestaat en zo beetje bij beetje meer rauw en minder ‘oud’ voer geven.

Hygiëne

Net zoals voor mensen geldt ook voor katten dat rauwe voeding bacteriën bevat. Het maagzuur van katten is veel sterker dan bij mensen, dus schadelijk bacteriën houden zich hier moeilijk staande. Maar in ontlasting kunnen altijd nog bacteriën zitten die het overleefd hebben. Hygiëne is dus van groot belang. De omgeving waar het vlees mee aanraking komt, de bakjes, het bestek, de plaats waar rauwe voeding in bakjes gedaan wordt en waar de kat eet moeten altijd goed schoongemaakt worden om eventuele besmetting te voorkomen. In principe gelden dezelfde regels als wanneer ’s avonds het vlees in de pan gaat. Handen wassen na het uitscheppen van de kattenbak is natuurlijk ook belangrijk.
Ontwormen is zeer belangrijk voor katten, ook als ze geen rauw vlees krijgen. Maar dit wordt wel extra belangrijk als ze dit wel krijgen.

Met de pot mee-eten.

Als het om eiwitten gaat, zijn katten zeer opportunistisch. Gezellig erbij op tafel wanneer er gegeten wordt en kijken of er niet wat van het bord af te jatten valt, komt ook bij mij dagelijks voor. Katten hebben het vermogen om eiwitten te ruiken en zullen deze eten als het lekker ruikt. Dus ook mayonaise, jus, vlees, en ja, zelfs erwtjes, boontjes, ei, melk, slagroom, yoghurt, vla of zelfs brood zullen ze eten om maar zo veel mogelijk eiwitten binnen te krijgen. Naast het feit dat wij mensen zout gebruiken in ons eten wat verschrikkelijk slecht is voor de kat, is met de pot mee-eten geen goed idee. Het heeft namelijk niets meer met rauw vlees te maken en is uitermate slecht voor katten. Liefde voor de kat, betekent ook respect voor wat er in de kat zit. En dus geen hapjes eten van het bord.

Dieetvoeding van de dierenarts.

Deze voeding is afkomstig van dezelfde fabrikanten als waar het in de ‘Keuringsdienst van Waarde’ over ging. Dus het probleem wat in vele gevallen ontstaan is door hun eigen gemaakte voeding, zou nu opgelost moeten worden met deze zelfde voeding, maar dan in aangepaste vorm… Gehydroliseerde eiwitten, minder eiwitten of fosfor, aangepaste koolhydraten, struvietoplossend, kalmerend, minder dik makend etc.. En als de dierenarts het meegeeft zal het wel goed zijn. Maar in feite krijgt de kat zoveel als niets binnen van wat hij binnen zou moeten krijgen. Wanneer een kat een allergie vertoont voor voeding, zal uitgezocht moeten worden waar een kat allergisch voor is voordat er overgestapt gaat worden naar hypoallergeen voer, als dit al nodig is. Katten zijn in het grootste deel van de gevallen allergisch voor plantaardig eiwit en niet voor dierlijk eiwit. Voeding waarin plantaardige eiwitten ‘onschadelijk’ gemaakt worden kan vaak wel zorgen voor vermindering van schade aan de huid, maar dat er klachten blijven, komt nog te vaak voor. Als katten helemaal geen plantaardige eiwitten meer zouden krijgen zou het probleem ook opgelost zijn.
Wanneer er een allergie ontstaat voor dierlijke eiwitten, wordt het probleem iets groter. Dan moet er een eliminatiedieet voorgeschreven worden met één diersoort per keer te eten geven. Op deze manier moet allergie voor specifieke eiwitten in- of uitgesloten worden. Dit vergt tijd en geduld, maar meestal met beter resultaat dan hypoallergeen voer.

Claims fabrikanten

De fabrikanten van brok en blikvoeding, claimen dat katten door hun voeding tegenwoordig langer leven dan vroeger. Dit heeft helaas niets met de voeding zelf te maken, als wel met dat er meer katten binnen leven. De medische wetenschap gaat hard vooruit in de veterinaire wereld en er is steeds meer te doen tegen allerlei ziekten, waardoor katten ook gemiddeld langer leven.
Fabrikanten springen handig in op allerlei ‘oorzaken’ welke zij met hun voeding op willen lossen. Raskatten doen het ook goed, want wat is er nu mooier dan voeding kopen wat speciaal aan zou sluiten op de behoeften van jouw lieveling? Maar helaas, de meeste raskatten zijn ontstaan door mutaties waarvan de genetisch basis toebehoort tot één van de ondersoorten van Felis Silvestris Catus (de wilde kat), welke met grote waarschijnlijkheid de Felis Silvestris Libyca (Afrikaanse wilde kat) is, één en dezelfde kat en obligaat carnivoor!

Bron: RGBstock
Bron: RGBstock

Iets anders is er helaas niet van te maken, katten zijn katten. Voeding vanuit menselijk oogpunt doet de gezondheid van een kat tekort. Iets wat steeds meer blijkt door allerlei ziekten die katten op latere leeftijd krijgen. Over de samenstelling van rauwe voeding is het laatste woord nog niet gesproken. Maar hier is ook nog heel weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Brok- en blikvoerfabrikanten zullen dit soort onderzoeken ook niet ondersteunen. Maar kijkend naar wat een kat nodig heeft, wat er in brok- of blikvoeding zit, is de conclusie redelijk snel trekken.

Voor de mensen die nog wat verder willen lezen;
Er is een onderzoek geweest in de jaren 1932 tot en met 1942 door Dr. Francis M. Pottenger. Op het internet hier is genoeg over te vinden als je zoekt op Pottenger’s Cats. Dr. Ian Billinghurst weet ook nog genoeg te vertellen over regulier voer en rauwe voeding, ook gewoon op internet te vinden.

Groetjes,
Deborah