Krabben Ik ben, ik ben, wat jij niet ziet - deel 2

Krabben is ongenoeglijk kattengedrag, voor de mens. Maar één van de natuurlijke gedragingen van de kat. Wie een kat aanschaft, schaft ook het krabben aan. Als mens is dit het laatste wat je wilt, want deurposten, behang, bankstellen, stoelen, kleden, vloerbedekking en alles wat je dierbaar is, hoeft niet kapot gekrabd te worden. En voor de kat is dit één van de eerste levensbehoeften, want hij wil zich kunnen stretchen en territorium afbakenen. Mogelijk dat dit tot frustraties leidt bij beide partijen….

Waarom krabt een kat?

Een kat krabt om de spieren van de voorpoten fit te houden. Tijdens het krabben laat soms de buitenste laag van de nagels los en is daar gelijk een nieuwe scherpe nagel. Wanneer een kat zich gaat stretchen, zie je vaak dat hij eerst zijn nagels in een horizontaal of verticale achtergrond slaat en dan zijn hele lichaam spiertje voor spiertje uitrekt… zelfs zijn hele snoet doet mee.

En een kat krabt om zijn territorium af te bakenen. Bij de teennagels zitten kliertjes welke feromonen afgeven op de plaats waar gekrabd wordt. De feromonen kunnen door andere katten waargenomen worden. Maar ook de zichtbare markering op de krabplaats is visuele communicatie naar voorbijgangers van hetzelfde soort. Wat je kunt vertalen naar een soort naambordje naast de voordeur.
Zolang een kat buiten krabt, wordt dit door de meeste katteneigenaren niet als een probleem ervaren. Maar voor onze binnenhuiskatten ligt dit in de regel iets anders.
Uw kat ziet niet dat uw hard verdiende geld in duur gekochte meubels is geïnvesteerd. Uw kat ziet een territorium met horizontale en verticale krabmogelijkheden, welke vanuit zijn normale motivatie ook als zodanig gebruikt worden.

Nooit straffen

Een kat straffen voor het krabgedrag is hetzelfde als bijvoorbeeld een kind straffen omdat hij rondrent of speelt. Een kat begrijpt dit niet, hetzelfde zoals een kind dat niet zou begrijpen. Het is immers normaal gedrag. Als je straft voor normaal gedrag, zal de motivatie niet verdwijnen.
De situatie zal echter wel veranderen.
De motivatie blijft omdat het normaal gedrag is, dus het gedrag wordt nog steeds uitgevoerd. Maar dan in afwezigheid van degene die straft. En vaak ook op een andere locatie.
Het enige wat je dus bereikt, is dat je angst opwekt door te straffen en dat je vermeden wordt. En dat het even lijkt dat straffen wel werkt, omdat je het niet meer ziet gebeuren.

Wat dan wel te doen?

playful kitten cat isolated on whiteZodra je een kat in huis neemt, zorg er dan ook voor dat er plaatsen zijn waar de kat wél kan krabben. In iedere dierspeciaalzaak zijn al krabkartonnen te koop voor een paar euro. Ook krabpalen hoeven niet duur te zijn en het scheelt al veel geld als het behang of het bankstel heel blijft. Krabpalen of kartonnen moeten geplaatst worden op de afscheiding van twee ruimten. Dus bij deuropeningen, bij muurtjes en meubels die als afscheiding gezien kan worden door de kat. Dit kan al zijn wanneer je een vrij groot bankstel in de woonkamer hebt staan. En houdt natuurlijk ook de persoonlijke voorkeuren in de gaten, wie weet heeft de kat nog een andere ongewenste krabplaats.

Zorg voor ten minste één krabpaal die in ieder geval wat langer is dan de kat, zodat hij zich uit kan rekken. En voor een paar krabkartonnetjes. Soms is het zien of ruiken al voldoende voor de kat om de krabpaal of kartonnen in gebruik te gaan nemen. Maar vaak helpt het om wat catnip te spuiten op de krabpaal, om dit voor het krabben aantrekkelijker te maken (let op, sommige katten zijn niet gevoelig voor catnip). Spuit nooit catnip op meubels, maar alleen op zaken waar aan gekrabd mag worden. Bij de krabkartonnen zit meestal een plastic zakje catnip bijgeleverd.

Als je vragen hebt, mag je altijd reageren op het bericht.