Eén kat, of nog een kat erbij?

Waar plaats is voor één kat, is ook plaats voor twee katten… of drie, of vier?

Een beetje kattenliefhebber wil graag een kattenfamilie. Eentje waarin alle katten van elkaar houden, elkaar wassen, met elkaar spelen en bij elkaar slapen. Maar hoe denkt een kat hierover?

Eén kat alleen

Photo-0052Een kat welke vanuit het nest nooit met andere katten in aanraking is geweest, heeft vrij beperkte sociale vaardigheden met zijn soortgenoten. Mogelijk dat deze kat buiten zo nu en dan een buurtkat tegenkomt, maar deze kat zal gesteld zijn op zijn eigen territorium en daarin niet gemakkelijk een andere kat dulden.

Een solitair leven hoeft voor deze kat geen probleem te zijn.

Plaats hier een andere kat bij, en de kans is heel groot dat de huiskamer wordt verklaard tot oorlogsgebied! Hoe goed je het ook bedoeld hebt, deze goede bedoelingen worden niet begrepen. Sterker nog er is een ramp gebeurd en je kan het niet meer goed maken.

Als je aan katten begint, bedenk van te voren of je er één wilt, of één familie. Het ligt namelijk aan het karakter en de sociale vaardigheden van de kat of dit mogelijk is.

Karakter en sociale vaardigheden

Als je een kattenfamilie wilt, dan is het beter dat deze katten van jongs af aan samen in huis komen. Het meest ideale is dat deze kittens afkomstig zijn uit een zelfde nest waar ze zijn grootgebracht door moederpoes. En het allermooist zou zijn wanneer hier ook nog andere katten of andere dieren aanwezig zijn. Bij voorkeur zo lang mogelijk (ten minste 13 weken), zodat de kittens beide socialisatieperiodes hebben doorgemaakt bij moederpoes, broertjes en zusjes. Erfelijkheid is bepalend voor karakter van de kittens. Als beide ouders sociaal gedrag vertonen naar andere katten, dan is het aannemelijk dat de kittens hiervan het sociale gedrag naar andere katten ook overnemen. Het is raadzaam geen kittens aan te schaffen die tegenstrijdig gedrag laten zien, bijvoorbeeld een druk kitten met een rustig kitten.

Als je oudere niet verwante katten bij elkaar wilt plaatsen, dan zullen deze in ieder geval ook aan de voorwaarde moeten voldoen dat ze sociaal gedrag naar een andere kat kunnen vertonen en de katten zullen op een juiste manier aan elkaar geïntroduceerd moeten worden. Zijn deze gegevens onbekend bij oudere katten, dan blijft het risico bestaan dat de sociale vaardigheden beperkt zijn. Plaats ook bij oudere katten geen tegenstrijdige karakters bij elkaar.

Wat is sociaal gedrag?

IMAG0101Katten die onderling sociaal gedrag vertonen, laten weinig tot geen agressie zien als ze in elkaars buurt zijn. Spelen met elkaar, wassen elkaar, slapen samen ook al zijn er voldoende slaapplekjes of zijn graag in elkaars buurt. En wellicht zijn er nog andere voorbeelden van onderling sociaal gedrag.

Sociale systemen in een kolonie zijn anders zijn dan binnenshuis. In een kolonie kiest de kat ervoor om samen te leven met specifieke verwante katten, omdat dit voordelen biedt en omdat op die bewuste plek voldoende voedsel aanwezig is. De kat heeft hier alle ruimte qua omgeving en keuzevrijheid betreffende sociale contacten die binnenshuis ontbreken.

Introductie

Om katten aan elkaar te laten wennen is een goede introductie nodig. Dit voorkomt onnodig slechte ervaringen, zoals agressie of gevechten. Houdt de katten gescheiden tot de nieuwe kat gewend is aan zijn nieuwe omgeving en geen angst meer vertoont. Laat de katten aan elkaars geur wennen zonder dat ze elkaar hoeven te zien, door bijvoorbeeld dekentjes te wisselen. En ga iedere keer een klein stapje verder als je ziet dat de katten geen stresssignalen vertonen. Geef na verloop van tijd de katten te eten zodat ze elkaar kunnen zien, maar niet bij elkaar kunnen komen. Pas als dit goed gaat kunnen de katten elkaar benaderen. Als de katten geen agressie tonen naar elkaar, kunnen ze bij elkaar blijven zonder toezicht.

Een slechte introductie leidt mogelijk tot slecht blijvende relaties.